Indoor duiken

Indoor duiken

Duiken is een uitdagende en afwisselende sport of hobby. De meeste mensen volgen een duikcursus, zodat ze op vakantie een duikersuitrusting kunnen huren. Ook in Nederland zijn er een aantal mooie duikstekken. Bijzonder is het indoor duiken. Dit is zowel in Nederland als in België mogelijk.

 

Indoor duikcentrum

Een indoor duikcentrum is niet zomaar een zwembad. Bij het indoor duikcentrum vind je een dieper bassin compleet met plateaus, waterplanten of rotspartijen. De grotere indoor duikcentra zijn voorzien van verschillende plateaus, een wrak of ruïnes. Bijzondere duikcentra hebben zelfs zoetwatervissen rondzwemmen. In Nederland ligt het bekende DiveWorld, in België kun je terecht bij Nemo33.

 

Diepste indoor zwembad ter wereld

Nemo33 in Brussel-België mag zich het diepste indoor zwembad ter wereld noemen. De benaming Nemo33 is niet zomaar gevonden. Ze hebben een groot bassin dat een totale diepte van maar liefst 33 meter heeft. Het heldere water is 33 graden en voelt comfortabel tropisch aan. Nemo33 is een onderwater attractiepark voor de actieve duiker. Dit indoor duikcentrum is 365 dagen per jaar geopend. Ook op zon- en feestdagen kun je hier terecht.

 

Indoor duiken in Nederland

Nederland heeft een uniek indoor duikcentrum: DiveWorld. Dit duikcentrum bestaat sinds het jaar 2000 en biedt je de gelegenheid je vaardigheden bij te houden.  Ook kun je hier uiteraard voor je plezier duiken. De duiktoren is 10 meter diep en gevuld met 1,3 miljoen water van gemiddeld 22 graden Celsius. Er zijn verschillende platformen op 1,3, 5 en 10 meter diepte. Het is mogelijk om hier onder professionele begeleiding te duiken. Ervaren duikers verkennen de duiktoren op eigen gelegenheid. Net als bij veel andere indoor duikcentra mag je alleen duiken wanneer je in het bezit bent van een duikbrevet. Neem je eigen duikuitrusting mee of huur er een bij DiveWorld. Dit indoor duikcentrum is gelegen in Enschede aan de Colosseum 72.

 

Indoor duiken tussen tropische vissen

In 2016 is The Ultimate Diving Experience in België geopend. Dit is het eerste indoor duikcentrum van Europa waar je meer dan 2000 tropische zoetwatervissen vindt. Het bassin heeft een diepte van 10 meter en een doorsnee van 36 meter. Het water heeft een constante temperatuur van 23 graden Celsius. Het is hier mogelijk om te duiken, te snorkelen of te vrijduiken. Voor het nemen van een duik ben je in het bezit van een duikbrevet, voor vrijduiken geldt een vrijduikbrevet. Alleen voor het snorkelen heb je geen brevet nodig.

 

Zonder duikbrevet niet duiken

Wie buiten gaat duiken is niet verplicht om in het bezit te zijn van een duikbrevet. Wel is dit sterk aan te raden. Tijdens een duikcursus leer je alles over duiken, de technieken en wat te doen bij nood. Wil je een duikuitrusting huren, dan is een duikbrevet verplicht. Deze verplichting geldt in Nederland en in veel andere landen. Hetzelfde geldt voor het duiken bij een indoor duikcentrum. Ook dan wordt een duikbrevet verplicht gesteld. Dit heeft alles met veiligheid te maken. Het behalen van een duikbrevet is leerzaam, leuk en praktisch.